Over Jan

Het begin van mijn eigen weg

Als kind groeide ik op in het mooie Twente, op een boerderij. Daar ontwikkelde zich mijn liefde voor de natuur en mijn zorg voor mens en dier. Doordat ik dichtbij de natuur opgroeide, leerde ik al vroeg de dualiteit van het leven; bloei en afsterven; the circle of life. In ons gezin was die dualiteit er ook, liefde maar ook onveiligheid, een moeilijk te verdragen tegenstelling voor een kind. Als volwassene voelde ik de kracht om mij daarvan los te maken, maar daarvoor moest ik de boerderij opgeven. De lange geschiedenis van mijn familie op deze plek zou hiermee eindigen en dat zou míjn keuze zijn, mijn verantwoordelijkheid. Dat was een complexe en pijnlijke beslissing die ik op jonge leeftijd moest maken. Een beslissing die veel van mij gevraagd heeft maar die ook mijn kracht heeft blootgelegd. Dit was uiteindelijk voor mij het beste. Door deze keuze te maken kon ik dichter bij mijn eigen kern en authentieke verlangens komen. Wat ik wilde was: “mijn eigen weg kiezen, in vrijheid”.

Na mijn VWO ging ik naar de Sociale Academie, de juiste richting voor mij en ik genoot. Na mijn studie ging ik aan de slag bij het Algemeen Maatschappelijk Werk in Enschede en werd een gedreven hulpverlener. Toch begon ik te verlangen naar een volledig nieuwe omgeving, naar het Westen. Amsterdam misschien?

Een levensveranderende ervaring

De keuze viel dus op Amsterdam. Maar dan moest ik daar eerst werk zien te vinden. Toen ik voor Kerst 1996 met de trein naar vrienden in Zuid-Frankrijk reisde, had ik de zaterdageditie van de Volkskrant bij me. Achteloos bladerde ik er doorheen tot ik bij de vacatures kwam en zag er een bij de Blankenberg Stichting. Du moment dat ik die las, voelde ik een diepe opwinding. Ik voelde intuïtief ‘dat het nu zou gaan gebeuren’, dat dit mijn baan zou worden. Dat was niet rationeel maar het kwam vanuit een intuïtief weten. Na mijn vakantie ging ik solliciteren, werd uitgenodigd en vervolgens aangenomen. 

Dit intuïtief weten, was een heel belangrijk en bepalend moment in mijn leven. Ik had nooit eerder gevoeld dat je vanuit je intuïtie zoiets groots en bepalends kon ervaren. Alsof het al voor mij beslist was, een bestemming. Aan deze levensveranderende ervaring refereer ik vaak ook in mijn coach-gesprekken: vertrouw op je intuïtie, een hulpbron van onschatbare waarde.

Mensen helpen

Jarenlang heb ik daarna mensen geholpen bij het oplossen van complexe problemen rondom werk, wonen, financiën, gezondheid en relaties. Mensen die door hun geschiedenis minder perspectief en mogelijkheden hadden om hun leven een stabiele basis te geven. Werken in de hulpverlening is prachtig, maar kost veel energie, soms teveel. Ik kreeg de behoefte om mijzelf verder te ontwikkelen, nog meer verdieping te zoeken en wilde een verandering in mijn loopbaan.  Maar ‘wat en hoe’… ?

Opnieuw kiezen

Rond mijn vijftigste werd me na een pittige zoektocht duidelijk wat ik ècht wilde. Ik volgde de post-hbo opleiding tot loopbaancoach. Een verrijking die paste bij mijn ervaring in de hulpverlening. Sindsdien ben ik  mensen gaan coachen bij vraagstukken op het snijvlak van professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik ging mensen coachen die niet lekker in hun vel zaten en vastliepen bij het vinden van hun nieuwe pad of de volgende stap in hun loopbaan en/of persoonlijke leven. Maar ook begon ik mensen met burn-out klachten te begeleiden om samen met hen een nieuw perspectief te ontdekken. Een perspectief waar mensen weer energie van krijgen en blij van worden. Inmiddels bestaat mijn praktijk nu 13 jaar. 

Mijn ambitie nu: gids zijn

In mijn leven heb ik geleerd dat er altijd een mogelijkheid is voor een nieuwe stap! Zodra je daar aan toe bent, zodra je een nieuwe ambitie voelt opkomen, dan voel je dat het weer tijd is om in actie te komen. Ik heb ervaren dat het belangrijk is om daarbij te leren vertrouwen op je eigen kompas en intuïtie. Ook als het lastig of pijnlijk is. Ook als het gaat om grote veranderingen.
Zelf heb ik verschillende grotere veranderingen meegemaakt; persoonlijk en professioneel. Ik weet dus hoe lastig dat soms kan zijn. Maar ook hoeveel vreugde, vrijheid en vervulling je ervaart als je keuzes maakt die bij je passen en voortkomen uit je eigen verlangen, je ambitie. Voor mij zijn mijn vaderschap en mijn werk als coach hiervan mijn mooiste voorbeelden.

In mijn werk als loopbaan-en lifecoach heb ik ontdekt dat ik goed ben in het begeleiden van mensen bij hun persoonlijke veranderingsproces; bij hun zoektocht naar wat echt bij hen past in hun loopbaan en/of persoonlijke leven. Dat geeft mij enorm veel voldoening en daarom is mijn ambitie nu om voor hen een gids te zijn voor en tijdens hun proces van heroriëntatie en betekenisvolle keuzes maken.

Jan Huttenhuis

Maak een afspraak via het contactformulier
Je kunt mij ook bellen: 06 1391 1748 

error: Deze inhoud is beschermd.